Velikonoční koncert v Hradci nad Moravicí

3. 5. 2014
Poslední dubnovou neděli se v zámku v Hradci nad Moravicí odehrál koncert Akademického pěveckého sboru Vysoké školy báňské – Technické Univerzity Ostrava při příležitosti projektu Rok české hudby s APS VŠB-TUO. Záměrem projektu je propagovat klasickou českou hudbu.

O tom, že má tento projekt smysl svědčí i to, že koncert navštívila téměř stovka posluchačů. Ti byli mile překvapeni kvalitním zpracováním české klasiky v podání mladých zpěváků a zpěvaček sboru.

Celý cyklus započal písněmi V přírodě skladatele Antonína Dvořáka. Po něm následoval cyklus písní Leoše Janáčka, Josefa Suka, Ctirada Kohoutka a Petra Ebena. Za vyzdvižení ovšem stojí podání písně Věneček skladatele Zdeňka Lukáše ženskou částí sboru, jenž způsobilo doslova chvění celým sálem. Jako přídavek zazněly písně Jaroslava Ježka Život je jen náhoda a Svítá.

Celým programem provázela sympatická mladá dáma Monika Kuchnová, která je již ostříleným konferenciérem tohoto sboru a vždy vnese kousek své osobnosti a humoru do celého vystoupení. Příjemným bonbónkem pro posluchače a příznivce tohoto sboru byl klavírní doprovod v podání studentky Janáčkovy konzervatoře Ivy Žurkové. O tom, že toto spojení funguje a spolupráce bude dozajista pokračovat i nadále vypovídá dlouhý a bouřlivý potlesk publika.

Myslím, že můžu s pevnou jistotou říci, že sbormistr Jan Mlčoch může být s vystoupením „svého“ sboru jen a jen spokojen. Stejně tak, jako posluchači, kteří v tento krásný a slunečný den koncert navštívili.

Jiří Čerbák